tirsdag den 30. september 2014

Kære Rachel Joyce (Harold Fry's Usandsynlige Pilgrimsfærd)

I din bog Harold Fry's Usandsynlige Pilgrimsfærd møder vi den aldrende Harold Fry, som titlen indikerer, som en dag modtager et postkort fra en gammel kollega. I kortet skriver hun at hun er dødelig syg, så hun ønsker at at sige farvel til Fry. Fry bliver så påvirket af det postkort, og af at høre fra sin gamle kollega, som han ikke har snakket med i flere år, ikke siden hun blev fyret, så Fry beslutter sig for at give svar retur. På vej mod postkassen får Fry dog en trang til at gå videre, og videre, og videre. Han bliver nu opsat på at gå hele vejen igennem England for at besøge sin døende kollega, med den tro på at hvis han bare bliver ved med at gå, så vil hun klare sig.

På sin lange vandring begynder Fry's tanker ligeledes at vandre, og han tænker over sit liv og hvad han har gjort med det. Samtidig møder han også en masse nye mennesker på sin vej, som hjælper Fry både med fysiske ting som mad og vandringsgrej, men også med det psykiske, og Fry lærer faktisk nye ting om sig selv. Imens sidder Fry's kone Maureen derhjemme og bekymrer sig over den pilgrimsfærd hendes mand pludselig tog på, men fraværet af Fry får dog også Maureen til at lære noget om sig selv og der forhold de har sammen, og at hendes mand faktisk betyder mere for hende, end hun gik rundt og troede.

Jeg havde virkelig forventet en god og rørende fortælling, men desværre følte jeg at din bog var flad. Selve skrivestilen var meget overfladisk og ligegyldig, og rørte mig på ingen måde. Dit forsøg med at pirre læserens nysgerrighed med en stor oplevelse der ændrede Fry's liv, falder meget til jorden, da det er rimelig let for læseren at gætte sig til hvad der er sket som førte Fry og Maureen psykisk fra hinanden, desværre.


Kærlig hilsen
Rachel Joyce: Harold Fry's Usandsynlige Pilgrimsfærd. Org. titel: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry. Lindhardt og Ringhof. 3/5

søndag den 28. september 2014

Kære #Bogbloggertræf

I går, d. 27 september, var jeg til #Bogbloggertræf her i Aalborg. Dagen stod på mad, kaffe og kage (rigtig fin H.C. Andersen kage!), konkurrencer, hyggelig bogsnak med andre bogbloggere, og en masse bøger! Derudover fik vi besøg af Nanna Foss som fortalte lidt om sin nye bog Leoniderne, og som vi alle var så heldige at få et eksemplar med hjem af, med tak fra Tellerup, og som jeg også fik signeret. Christina Bonde kom også på besøg og fortalte lidt om de oplevelser hun havde haft med bogbloggere, hvilket førte til en god diskussion omkring anmeldelsesetik. 

Det var en rigtig hyggelig dag, og jeg er glad for muligheden for at møde andre bogglade mennesker. En stor tak til Rikke, Karin, Irene og Simone for at have arrangeret det hele, og for at have lagt så stort arbejde i at vi alle sammen kunne have en god dag. Med hjem kom også en gave fra Lindhardt & Ringhof, 2 bøger som Rikke havde været så venlige at tage med til os, og derudover også en kæmpe Bookiebag fyldt med bøger fra forskellige forlag, og andre gode gaver. Det er i hvert fald ikke sidste gang jeg deltager til #Bogbloggertræf.

Tak til sponsorerne:

Tak til alle de andre deltagere, det var virkelig hyggeligt at møde jer alle:

Kærlig hilsen

torsdag den 25. september 2014

Kære Gillian Flynn (Gone Girl)

I din psykologiske thriller Gone Girl forsvinder Amy på morgenen af hendes og hendes mand Nicks 5 års bryllupsdag. Amy er forsvundet uden spor, og Nick står tilbage med et hjem der er endevendt og som tyder meget på at der har været en kamp. Politiet er meget mistroiske overfor Nick i forbindelse med Amys forsvinding, da det ifølge politiet er normen at udelukke manden først. Nick føler dog ikke politiets tvivl er til hans fordel, men at de i stedet vil knytte ham til gerningsstedet og til Amys mulige død. Men ikke alting er som det ser ud..

Din opbygning af bogen med at vi får Nicks synspunkt i nutid og Amys synspunkt igennem hendes dagbogsskriverier i løbet af deres forhold, er simpelthen genial. Det er med til at se sagen fra begge sider, og bygger virkelig spændingen op. Dette skyldes især at du giver læseren indblik i et forholds kollaps igennem begge parter, og hvordan mennesker i parforhold ændrer, og udvikler sig. Det bedste i din bog er dog nok at vi slet ikke kan stole på hverken Nick og Amy og det de fortæller os, hvilket holdte min interesse hele bogen igennem. Igennem første del af bogen var jeg konstant i tvivl om Nick nu også var skyld i Amys forsvinding eller ej, fordi han netop holder noget skjult for alle omkring sig, og også for os læsere i starten. 

Din bog tager en kæmpe drejning midt i fortællingen, hvilket var det der virkelig fik mig til at elske den her fortælling. Efter endt læsning hungrede jeg efter mere fra dig, og jeg glæder mig til at dykke ned i dine to andre bøger, med forhåbning om at de rammer mig lige så hårdt som Gone Girl har gjort. Og så glæder jeg mig endnu mere til David Finchers filmatisering af bogen. 


Kærlig hilsen
Gillian Flynn: Gone Girl. Phoenix. 5/5

tirsdag den 23. september 2014

Kære top 3 - Ønskeliste Edition






Siden jeg stødte på Rosenkilde & Bahnhofs fine genudgivelser af Agatha Christies bøger om Miss Marple og Hercule Poirot på mit arbejde, blev jeg straks forelsket. De er simpelthen så fine, de vil pynte rigtig meget på min bogreol. Og så bringer Agatha Christie altid minder, for min mor havde en masse af hendes bøger og som lille formåede jeg også at komme igennem én af dem. Hvilken en det var kan jeg dog ikke huske nu. Indtil videre er der blevet genudgivet 24 af hendes bøger, og de kan ses her









Siden jeg læste Fordelene Ved At Være Bænkevarmer for første gang, blev jeg dybt forelsket. Historien ramte mig virkelig dybt, og jeg tror det er første gang jeg har oplevet at se filmatiseringen først og derefter læse bogen, hvor jeg syntes bogen var bedst. Filmen kunne bare slet ikke leve op til bogen. Jeg ønsker mig derfor bogen, så jeg altid vil kunne finde den frem og læse i den igen. Bogen kan købes her










Det er måske mærkeligt at ønske sig bøger man i forvejen ejer, men jeg har besluttet mig for at udskifte alle mine paperbackudgaver af Harry Potter bøgerne, så jeg kan have dem stående i hardbacks, så de matcher (jeg har en mani med at bøger i serier skal matche, for ellers er det lige før jeg slet ikke vil eje bøgerne). Dengang Harry Potter fangede mig, var jeg håbløst bagud, og 3 af bøgerne var allerede udkommet. Jeg købte den første i serien igennem min bogklub til en god pris, og i paperback, og da jeg blev fanget af den fik jeg de to næste i hardback af min søster i julegave. Derefter har jeg fået alle de andre bøger i paperbackudgave til diverse fødselsdage og juleaftener. Indtil videre har jeg dog kun fået udskiftet den første bog, hvilket betyder jeg ønsker mig bog 4-7.

torsdag den 18. september 2014

Kære Jostein Gaarder (Sofies Verden)

I din kendte og elskede bog Sofies Verden, møder vi, som titlen siger, Sofie. En dag Sofie kommer hjem fra skole, har hun modtaget et brev med et enkelt spørgsmål; Hvem er du? Bagefter et nyt brev med et nyt spørgsmål; Hvor kommer verden fra?
Sofie bliver så påvirket af disse spørgsmål, at hun begynder at undre sig over sig selv og den verden hun lever i. Det hele bliver endnu mere forvirrende da et postkort til Tilde Møller Knag, addresseret til Sofie, dukker op. Alt dette fører til et filosofikursus – breve til Sofie der introducerer hende til filosofiens tænkere og deres tanker. Lige fra naturfilosofferne til de græske filosoffer til tænkere i middelalderen op igennem renæssancen helt frem til nu.
Og så er der jo alt det med Hilde.. Men det er alt for indviklet at forklare i et brev, så det skal læses.

Jeg gik i gang med din bog første gang om ca. 12-13 årig, men jeg fattede hat og briller af den dengang og gav op på din fortælling inden jeg nåede side 50. Nogle år senere så jeg filmen i skolen og tænkte at jeg skulle give den en chance til, hvilket først blev nu, og jeg elsker den!
Jeg elsker hele præmissen for historien, og det er virkelig kreativt fundet på, men jeg tror grunden til at jeg nu kan sætte pris på Sofies Verden især skyldes den undervisning om videnskabelig teori jeg har modtaget på universitetet, har gjort mig mere modtagelig for at forstå din historie bedre.
Så selvom jeg synes at Sofie til tider er dybt uforskammet, så vejer hele det samlede indtryk af din bog så højt at det nu er blevet til en af mine favoritbøger. Og så er det jo også lidt fedt at man kan bruge din bog som opslagsværk, som følge af registeret bagerst i bogen.



Kærlig hilsen
Jostein Gaarder: Sofies Verden. Høst & Søn. 5/5

tirsdag den 16. september 2014

Kære Tracey Garvis-Graves (Vores Ø)

I din bog Vores Ø møder vi 30 årige Anna, som har sagt ja til at agere hjælpelærer for 16 årige T.J. i stedet for at holde sommerferie. T.J. har haft kræft men er nu i bedring. Som hjælpelærer betyder det dermed at Anna tager med T.J.s familie på ferie, men inden Anna og T.J. når deres destination, styrter flyet i havet. Både Anna og T.J. overlever, men de er strandet på en ubeboet ø.

I starten har T.J. bare et crush på den voksne Anna, men som tiden går bliver han dybt forelsket i hende. Den isolerede ø betyder også at de kommer tæt på hinanden end bare lærer og elev.




Mit første indtryk af din bog var at den var let skrevet, dialogen var ikke særlig god, og den var virkelig dybt præget af klicheer. Senere i bogen begynder der at komme seksuelle undertoner, hvilket jeg slet ikke havde forventet, i mit naive sind havde jeg virkelig bare troet at det handlede om et barn og voksen der skulle klare at overleve på en øde ø, og ikke at det var en kærlighedshistorie. Jeg begyndte virkelig at frygte at jeg var i gang med at læse mummy porn da jeg nåede ca. 175 sider ind i din bog, men så pludselig tager bogen en drejning og den begynder virkelig at fange mig, hvilket jeg slet ikke forventede.




Som nævnt synes jeg at dialogen ikke er ret god, flere gange er selve sætningskonstruktionen mærkelig, hvilket dog kan skyldes den danske oversættelse. Jeg kunne dog godt lide brugen af at skifte perspektiv ved at lade hver anden kapitel følge enten Anna eller T.J.. Det syntes jeg virkelig gav en dynamik i fortællingen.

Jeg er lidt i tvivl om hvad jeg virkelig syntes om din bog. Den startede virkelig dårligt ud, jeg var mange gange tæt på at lægge den fra mig, men pludselig bliver den meget bedre, du skriver bedre og karaktererne får mere liv. Jeg tror du virkelig har udviklet dig meget igennem skriveprocessen, så derfor er det endnu mere ærgerligt at du ikke har redigeret og justeret første del af bogen, som virkelig trækker ned på hele min læseoplevelse.



Kærlig hilsen
Tracey Garvis-Graves: Vores Ø. Org. titel: On the Island. Turbulenz. 3/5

søndag den 14. september 2014

Kære John Connolly (The Book of Lost Things)

I din fine fantasy bog The Boook of Lost Things møder vi David, der som ung mister sin mor. David er tynget af sorgen og trækker sig længere ind i bøgernes magiske univers, et univers han blev præsenteret for af sin mor. De plejede at dele glæden ved at læse, og ville sidde og læse ved siden af hinanden, men efter morens død er det blevet en ensom beskæftigelse for David. Dette skyldes især også at Davids far ikke deler denne glæde ved læsning med ham, og især også fordi David føler at hans far ikke sørger nok over morens død. Oveni alt dette føler David skyld over morens død, hans OCD fortæller ham at det er hans skyld at han nu må leve uden sin faste støtte.


Pludselig en dag begynder David at høre bøgerne tale til ham, som var de levende væsener, og en mand træder ind i Davids verden og trækker David med ind i en parallelverden. Denne verden er bygget op over kendte fortællinger, dog i en mere dyster udgave, men da David træder ind i denne verden bliver han den nye omdrejningspunkt for disse kendte fortællinger.
Da David ønsker at komme tilbage til sin egen verden er han da nødt til at finde kongen, som kan rådgive sin Book of Lost Things, som indeholder alt kongens viden, men det bliver ikke uden problemer.


Jeg er helt vild med ideen om at de kendte fortællinger lever i en parallelverden, og at de ikke er så pussenusset som disse kendte fortællinger ellers bliver præsenteret som. Selve ideen med at bogen foregår fra Davids synspunkt gør at læseren oplever historien igennem et barnligt sind, og er med til at give bedre indblik i hans sorg over morens død og den frygt der opstår ved at være et ukendt sted. Desværre syntes jeg faktisk at den bedste del ved bogen var inden David nåede den parallelle verden, fordi du forklarer de psykologiske aspekter ved sorg og OCD hos en lille dreng virkelig godt, hvortil jeg følte de kom i baggrunden til fordel for den magiske verden, og det er lidt ærgerligt.

Kærlig hilsen
John Connolly: The Book of Lost Things. Simon & Schuster Books for Young Readers. 3/5

torsdag den 11. september 2014

Kære Top 3 - Ønskelæsning #5 (With a Twist Edition)





Der bliver ikke forklaret meget om Michelle Hodkins YA bog The Unbecoming of Mara Dyer. Den er tilpas mystisk til at fange min opmærksomhed, og hele ideen med at en pige vågner op på hospitalet uden at vide hvorfor hun ligger der, og hun tror der ligger mere bag den ulykke den slog hendes venner ihjel. Jeg er den perfekte målgruppe, for jeg hader ikke at vide hvad det er der foregår, så jeg kan finde på at læse noget bare for ikke at blive holdt udenfor. Den har dog fået meget blandede ratings på Goodreads, så jeg er lidt bekymret for om hele twistet er dårligt og den er spild af tid. Men coveret er virkelig fin!










Nu er jeg stødt på E. Lockharts bog We Were Liars en del gange, og jeg bliver virkelig fanget af det faktum at ingen vil fortælle hvad der helt præcist foregår i bogen. Det pirrer min nysgerrighed helt vildt meget! Jeg var faktisk tæt på at købe den da jeg var i Waterstones i London, men jeg oplever tit at når jeg tager en chance med at købe en bog af en forfatter jeg ikke kender noget til, at jeg så bliver skuffet. Dog har jeg opdaget at mit bibliotek har købt den hjem, og jeg nu står nr. 1 i kø til at låne den. Jeg er spændt!










Jeg har næsten lige læst Gillian Flynns Gone Girl og jeg elskede den, og især det kæmpe plottwist der var i den! Så da jeg var i London købte jeg Dark Places med håb om at den er ligeså mindblowing. Selve plottet om Libby som syvårig der sendte sin storebror i fængsel for at have myrdet hele deres familie, men som voksen begynder at tvivle på om det hun troede om sin bror er rigtigt, samtidig med at familiens hemmeligheder begynder at komme op til overfladen. Den har potentiale til at være virkelig, virkelig spændende.

mandag den 8. september 2014

Kære John Green (An Abundance of Katherines)

Hvad har matematisk teori, tamponsnore og piger ved navn Katherine tilfælles? Ikke ret meget, men i din Young Adult bog An Abundance of Katherines er der en sammenhæng.
I bogen følger vi Colin Singleton, som har datet 19 forskellige Katherines, og alle 19 Katherines har dumpet ham. Efter at Katherine nr. 19 dumper ham, vælger Colin og vennen Hassan at tage på roadtrip, så Colin kan komme sig over bruddet. Roadtrippen varer ikke længe, for da de to venner ankommer til en by kaldet Gunshot møder de Lindsay, hvis mor (som har en fabrik der producerer tamponsnore) ansætter de to drenge til at optage byens beboere fortælle om byen de bor i. Imens han udfører sit arbejde prøver Colin ligeledes at finde på en matematisk teori der ville kunne forudsige et forholds længde, og hvem der slår op med hvem, baseret på de 19 Katherines der har slået op med ham.


Colin er gifted i den forstand at han lærer hurtigt og nemt, hvilket betyder at han ved en masse kedelige facts han kaster af sig når, og hvor, som helst. Derudover er han god til at lave anagrammer af alting og han er utrolig sensitiv. Jeg ved godt at du har skabt Colin på den her måde for at gøre ham til helt sin egen, en karakter man normalt ikke møder i bøger, men de egenskaber han har, gør at jeg faktisk ikke fatter sympati for ham, og hvilket i sidste ende gør at jeg ikke bryder mig særlig meget om historien.
Derudover går alt det matematiske gøjl hen over hovedet på mig, og betød jeg blev dybt frustreret over ikke at forstå den teori Colin havde skabt. De mange sidenoter du også har tilføjet for at forklare Colins store viden om facts er også en forstyrrelse for min læsning. Jeg bliver desværre nødt til at fortælle dig at denne her bog er den bog jeg mindst bryder mig om blandt alle dine bøger. Det skyldes nok at jeg havde forventet noget mere/noget andet. Selve ideen om de 19 Katherines lød virkelig god, men jeg følte ikke at det blev udnyttet på den rigtige måde.

Kærlig hilsen
John Green: An Abundance of Katherines. Penguin. 2/5

onsdag den 3. september 2014

Kære Kenneth Grahame (Vinden i Piletræerne)

Mine tanker inden jeg læste Vinden i Piletræerne
Jeg kender faktisk ikke rigtig noget til din fortælling. Jeg har hverken læst eller set noget som helst, men man kan jo næsten ikke undgå at kende til din fortælling. Jeg ved bl.a. på forhånd at der er en tudse og en muldvarp, men det er sådan set det.
Mine forventninger til din bog er at det er en sød børnebog der vil tage mig med tilbage til barndom. Selve titlen skriger jo om en idyllisk verden. Derudover forventer jeg nogle fantastiske illustrationer (selvom jeg godt ved det ikke er dig, Kenneth, der har bestemt dette i min udgave af bogen).
I princippet er jeg (næsten) et blankt lærred når det omhandler Vinden i Piletræerne.

Mine tanker efter jeg læste Vinden i Piletræerne
Det ER en rigtig sød fortælling, og selvom jeg ikke kendte din fortælling om den åbensindede og nysgerrige Muldvarp, faderlige Grævling, fornuftige Rotte og egoistiske, men elskelige Tudse som barn, så kunne jeg stadig godt nyde den som voksen.
Jeg havde dog slet ikke forventet at dyrene og menneskerne i bogen levede i samme verden (og at selv dyrene kunne bruge nyttedyr). Jeg var måske også lidt chokeret over brugen af våben og vold i din børnefortælling, det betød i hvert fald at den var mere ”alvorlig” i mine øjne.
Selve opbygningen af din bog er med 12 kapitler der følger de 4 venners oplevelser i en kronologisk rækkefølge. Min favorit er helt klart Hjem Kære Hjem hvor Muldvarps trofasthed overfor Rotte bliver sat på prøve, da Muldvarp snuser sig frem til sit forladte hjem, og Rotte fremviser sin uselviske side. Det er virkelig en yndig historie om venner der vil gøre alt for hinanden, og den morale elsker jeg.

Kærlig hilsen
Kenneth Grahame: Vinden i Piletræerne. Org. Titel: The Wind in the Willows. Klim. 4/5

mandag den 1. september 2014

Kære Top 3 - Ønskelæsning #4 (Rimelig Ukendte Debutbøger Edition)





Eimear McBrides debut A Girl is a Half-Formed Thing fangede mig i første omgang på grund af titlen over coveret. Da jeg så læste lidt om den var jeg sikker på at jeg ville læse den, selvom dens nogenlunde score på Goodreads. Bogen bliver fortalt fra en ung piges synspunkt, hvor man følger hendes tanker om hendes liv, men især også om hendes forhold til hendes bror, som fik en tumor i hjernen, hvilket påvirkede ikke kun broren men også fortælleren. Bogen var faktisk udstillet da jeg var i Waterstones i London for en uge siden, men grundet manglende plads i min håndbagage, lod jeg den desværre ligge. Det er dog en bog jeg skal have læst på et tidspunkt!











Endnu en debut! Rene Denfelds The Enchanted foregår inde i et fængsel, baseret op en fanges synspunkt, som sidder på gangen for fanger der skal henrettes for deres forbrydelser. Denne fange fornemmer dog ting som andre ikke gør, bl.a. gyldne heste der løber rundt inde i fængslet. Jeg får lidt en Den Grønne Mil-vibe fra resumeet af bogen, og på Goodreads står der også at The Enchanted kombinerer "the empathy and lyricism of Alice Sebold with the dark, imaginative power of Stephen King"










Beskrivelsen af Yangsze Choos debut The Ghost Bride fortæller om Li Lan, som bliver tilbudt af en rig familie at blive spøgelsebrud for deres døde søn. Spøgelsesbrude skal formilde rastløse spøgelser, og da Li Lan kommer fra en baggrund uden mange penge, takker hun ja, så hun kan have et hjem resten af livet. Li Lan bliver derefter tiltrukket af efterlivet. Bogen minder mig virkelig meget om Pæon Pavillionen af Lisa See, som jeg virkelig nød, og som ligeledes handlede om efterlivet, dog fortalt fra en død piges synspunkt.