tirsdag den 31. marts 2015

Kære Diane Setterfield (The Thirteenth Tale)

I din fascinerende og tryllebindende roman The Thirteenth Tale får dine læsere en historie indeni en historie, og du formår at flette dem sammen på smukkeste vis. 

Margaret Lea kommer en dag hjem til et brev fra selveste Vida Winter, forfatteren til en masse succesfulde bøger. Vida Winter er elsket af mange, men det er de færreste der kender den rigtige Vida, og nu vil hun gerne fortælle sin historie, og hun vil gerne fortælle den til Margaret. Margaret er først tilbageholden, for hun forstår ikke hvorfor netop hun er blevet valgt til at påtage sig denne store opgave, men hun tager alligevel opgaven på sig, under den forudsætning at Vida ikke lyver for hende, ligesom Vida har gjort overfor alle de journalister der har interviewet hende gennem tiden.

Vidas historie foregår i huset Angelfield, hos familien March, hvor det selvdestruktive søskendepar Isabelle og Charlie bor. Isabelle havde tidligere løbet hjemmefra for at blive gift, men tager hjem igen efter hendes mands død, nu sammen med tvillingepigerne Emmeline og Adeline. Tvillingerne er vilde og uregerlige, men dybt afhængige af hinanden, og barnepigens plan om at gøre dem til to individuelle personer er resultatløs.
Imens Vida fortæller historien over flere dage, prøver Margaret at finde ud af om Vida fortæller hele sandheden, for noget er ikke som det giver sig ud for at være.

Din roman holdt mig fanget næsten lige fra start. Med alle dine skønne referencer til klassikere, har du skabt en fortælling der appellerer til bogelskere, men samtidig har du skabt en så spændende roman, der fik mig til at tvivle på hvad der var sandt og hvad der var en løgn. Jo længere ind i fortællingen jeg kom, jo mere fangede jeg mig selv i at holde vejret, fordi jeg simpelthen var så opslugt af at finde ud af hvad der egentlig skete i Angelfield huset. Med dine mange twists and turns havde jeg svært ved at lægge bogen fra mig, fordi jeg lige skulle læse et kapitel mere, og så lige et mere, indtil der ikke var flere, og sandheden endelig var kommet frem i lyset. Jeg er både ked af det og glad for at jeg først har læst The Thirteenth Tale nu – ked af det fordi jeg kunne have haft oplevelsen af din fantastiske fortælling tidligere, men glad fordi jeg ikke ventede endnu længere tid med at læse den.

Kærlig hilsen
Diane Setterfield: The Thirteenth Tale. Orion. 4/5

5 kommentarer :

 1. Ej det cover får bare bogen til at se endnu mere spændende ud. Jeg tror jeg bliver nødt til at opstøve den BBC film for at se den. Jeg er lidt spændt på at se hvordan bogens historie tackles som film, og det jo en god historie, hvis man lige ser bort fra Margaret ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaa, jeg er også helt vild med det cover! Og jeg synes da helt sikkert at du skal se filmen, især når Margaret ikke rigtig har en stor rolle i den, men at der er fokus på Winters fortælling :D

   Slet
 2. Den er såsåså GOD den bog! Alle de litterære referencer, det smukke sprog, bøgerne og mysteriet - jeg elskede det. Så fantastisk en bog.

  SvarSlet
 3. Hej, jeg hedder "Tina Petersen" Jeg er fra Odense, Danmark. Jeg var gift i 9 år med Oliver, og vi havde begge to (2) sønner sammen. Oliver var min elsker i gymnasiet, min drømmemand og jeg elskede ham mere end ord kan udtrykke. Pludselig begyndte min mand at sove ude og give forskellige undskyldninger for, hvorfor han ikke kan komme hjem. De børn, der plejede at altid have været omkring deres far, ser nu byg. Han begyndte at have affærer med andre kvinder uden for ikke at overveje, hvordan børnene eller jeg vil have det.

  Hele min verden blev knust, og det ser ud til, at jeg mistede den eneste person, jeg nogensinde virkelig har elsket. Det blev værre på et tidspunkt, at han anmodede om skilsmisse ... Jeg prøvede mit bedste for at få ham til at skifte mening og blive hos mig og børnene, men al indsats var nytteløs. Jeg bønfaldt og prøvede alt, men stadig, intet virkede.

  Gennembruddet kom, da nogen introducerede mig for denne vidunderlige, store stavebeslag, der til sidst hjalp mig med ... Jeg har aldrig været fan af ting som dette, men besluttede bare at prøve modvilligt, fordi jeg var desperat og havde intet valg ... Han bad specielle bønner og brugte rødder og urter ... Inden for 2 dage ringede Oliver til mig og var ked af alt det følelsesmæssige traume, han havde forårsaget mig, han flyttede tilbage til huset, og vi fortsætter med at leve lykkeligt som en stor familie igen. hvad et vidunderligt mirakel doktor Zuzu gjorde for mig og min familie. Han hjalp mig også med at løse mit gigtproblem, som jeg har beskæftiget mig med i årevis

  Jeg har introduceret ham for en masse par med problemer over hele verden, og de har haft gode nyheder ... Jeg er overbevist om, at nogen derude har brug for hans hjælp. For hastende hjælp af enhver art, kontakt doktor Zuzu nu via hans e-mail: doctorzuzutemple@gmail.com eller WhatsApp ham på 2347013499818 og kontakt også læge Zuzu på Viber via 2347013499818

  SvarSlet