søndag den 29. marts 2015

Kære Filmatisering - Samme dag næste år

 I David Nicholls bog Samme dag næste år bliver vi præsenteret for Emma og Dexter. Den 15. juli 1988 vågner de op, efter at have tilbragt en nat sammen efter deres dimissionsfest. En nat der blev brugt på at snakke, grine og lidt mere end det. Emma og Dexter er vidt forskellige, og har hver deres ønsker og håb for deres fremtidige jeg, men alligevel bliver de enige om at forblive venner.
Hver eneste år, på selvsamme dato, får vi et glimt ind i Emma og Dexters liv, og hvad der er forløbet siden sidst. Hvor Emma finder ud af at hun ikke kan redde verden, men at hun er fantastisk god til at være servitrice på en snusket mexicansk restaurant, og Dexters rastløse natur fører ham vidt og bredt, bl.a. fører ham til at være tv-vært med alt hvad det indebærer af fristelser
 Vi følger Emma og Dexter i op- og nedture, med skiftende partnere og deres skiftende forelskelser i hinanden, og vi følger dem både tage hinanden for givet og være der for hinanden i hårde tider.  

I 2011 udkom så Lone Scherfigs filmatisering, baseret på David Nicholls eget manuskript, og det er tydeligt at mærke at Nicholls har haft en finger med i spillet i forhold til filmatiseringen af bogen.


Filmatiseringen følger næsten bogen helt slavisk, men kun et par enkelte detaljer udeladt, detaljer som ikke har den store betydning for den overordnede historie om Emma og Dexter. 

Jeg så filmen inden jeg læste bogen. Faktisk så jeg filmen op til flere gange, da jeg syntes det var en smuk kærlighedshistorie, som rørte mig meget hver gang jeg så den. Derfor havde jeg også store forventninger til bogen, og frygtede lidt at jeg ikke ville elske bogen lige så højt, hvilket jeg jo nok heller ikke gjorde.


Jeg synes det var en god bog, men jeg tror at grunden til jeg syntes det, er fordi jeg "afspillede" filmen inde i mit hoved mens jeg læste den. Emma og Dexter er to komplekse karakterer i bogen, hvilket til tider gør det svært at holde af dem, hvoraf i filmudgaverne af dem, spillet af Anne Hathaway og Jim Sturgess, er mange af deres irriterende træk blevet poleret og gjort mere relaterbare. 


I de fleste tilfælde vil jeg helst læse bogen før jeg ser filmen, men i forhold til Samme dag næste år, så er jeg glad for at jeg så filmen først, for jeg er sikker på at filmen gjorde det muligt for mig også at sætte pris på bogen. Kærlig hilsen

3 kommentarer :

 1. Jeg så også filmen, før jeg læste bogen, og det gjorde mig ikke spor. Åh, hvor jeg elskede både film og bog. Fuldstændig magisk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var faktisk ikke bevidst om at den var baseret på en bog, før et stykke tid efter jeg så filmen. Og det er simpelthen sådan en hjerteskærende kærlighedshistorie <3

   Slet
 2. Hej, jeg hedder "Tina Petersen" Jeg er fra Odense, Danmark. Jeg var gift i 9 år med Oliver, og vi havde begge to (2) sønner sammen. Oliver var min elsker i gymnasiet, min drømmemand og jeg elskede ham mere end ord kan udtrykke. Pludselig begyndte min mand at sove ude og give forskellige undskyldninger for, hvorfor han ikke kan komme hjem. De børn, der plejede at altid have været omkring deres far, ser nu byg. Han begyndte at have affærer med andre kvinder uden for ikke at overveje, hvordan børnene eller jeg vil have det.

  Hele min verden blev knust, og det ser ud til, at jeg mistede den eneste person, jeg nogensinde virkelig har elsket. Det blev værre på et tidspunkt, at han anmodede om skilsmisse ... Jeg prøvede mit bedste for at få ham til at skifte mening og blive hos mig og børnene, men al indsats var nytteløs. Jeg bønfaldt og prøvede alt, men stadig, intet virkede.

  Gennembruddet kom, da nogen introducerede mig for denne vidunderlige, store stavebeslag, der til sidst hjalp mig med ... Jeg har aldrig været fan af ting som dette, men besluttede bare at prøve modvilligt, fordi jeg var desperat og havde intet valg ... Han bad specielle bønner og brugte rødder og urter ... Inden for 2 dage ringede Oliver til mig og var ked af alt det følelsesmæssige traume, han havde forårsaget mig, han flyttede tilbage til huset, og vi fortsætter med at leve lykkeligt som en stor familie igen. hvad et vidunderligt mirakel doktor Zuzu gjorde for mig og min familie. Han hjalp mig også med at løse mit gigtproblem, som jeg har beskæftiget mig med i årevis

  Jeg har introduceret ham for en masse par med problemer over hele verden, og de har haft gode nyheder ... Jeg er overbevist om, at nogen derude har brug for hans hjælp. For hastende hjælp af enhver art, kontakt doktor Zuzu nu via hans e-mail: doctorzuzutemple@gmail.com eller WhatsApp ham på 2347013499818 og kontakt også læge Zuzu på Viber via 2347013499818

  SvarSlet