torsdag den 26. marts 2015

Kære A.S.A. Harrison (Den tavse kvinde)

I din roman Den tavse kvinde beskriver du et forhold på vej mod afgrunden. Jodi og Todd har opbygget et liv hvor hendes arbejde som psykolog nærmere er en hobby ved siden af hendes liv som hjemmegående husmor, mens han arbejder mange timer i det firma han selv har været med til at opbygge. På overfladen lever de det perfekte liv, men bag glansbilledet er Todd konstant utro, imens Jodi lader som om at hun ikke ved det. Jodi vil hellere opretholde illusionen overfor Todd og andre, at hun ikke har nogen idé om at hendes mand ikke kan holde sig fra andre kvinder, til gengæld for at Todd også selv opretholder illusionen om at han er en dedikeret husbond når han er hjemme hos Jodi. 

Da Todd så gør en ung pige gravid, er det ikke længere muligt for Jodi at benægte den situation hun står i, og hun prøver at redde det liv hun har fået opbygget for sig selv, ved at skaffe sig af med Todd, alt imens Todd skal beslutte sig for hvordan resten af livet skal forme sig.

Din roman er den næste i rækken jeg har læst der er blevet sammenlignet med en af mine yndlingsbøger, nemlig Gone Girl. Dog minder Den tavse kvinde på ingen måde om Gone Girl, andet end at den fortæller om et forhold hvor begge parter ikke er som de giver udtryk for. I din roman er der dog ikke nogen overraskende twists, men foregår fra en ende til den anden, fra en fremstilling af et stillestående forhold til opløsningen af selvsamme. 

Jeg tror jeg ville have nydt bogen mere hvis det ikke var for stemplet ”den nye Gone Girl”, eller fordi bagsideteksten giver for meget af handlingen væk. Hvis jeg havde haft mulighed for at påbegynde Den tavse kvinde uden disse forventninger, så tror jeg at jeg ville have nydt dette psykologiske drama meget mere, da din roman viser hvordan fortidens traumer og oplevelser har betydning for hvordan man vælger at håndtere ens nutid, for netop at beskytte sig selv mod selvsamme. Du har skrevet en roman omhandlende personer fyldt med karakterbrister, som gør det svært at relatere sig til dem og holde af dem, men samtidig åbner du ligeså stille op for at forklare hvorfor de er som de er, og hvorfor de opfører sig som de gør, hvilket er meget interessant læsning, og tydeligt fremviser den viden du havde opbygget igennem dit arbejde som psykoterapeut inden du døde.

Kærlig hilsen
A.S.A. Harrison: Den tavse kvinde. Org. titel: The Silent Wife. Politikens Forlag. 3/5

Ingen kommentarer :

Send en kommentar