torsdag den 19. marts 2015

Kære Donna Tartt (Den lille ven)

I din roman Den lille ven oplever familien Cleve en stor sorg. Den lille dreng Robin bliver fundet hængt bag huset og ingen ved hvad der førte op til drengens død, ingen ved hvem der er skyld i at Robin er død. Sorgen påvirker familien på forskellige måder: Moren trækker sig ind i sig selv, hvorimod faren trækker sig væk fra resten af familien. Lillesøster Harriet var kun et år gammel da Robin døde, men nu, elleve år senere, sætter hun sig et mål for sommeren: hun vil finde ud af hvad der skete den dag Robin døde, og som var årsag til at hendes familie er fyldt med længsel og sorg. 

Ingen i hendes familie ønsker at tale om den dag, hvorimod andre giver udtryk for at den kriminelle familie Ratliff nok havde noget at gøre med mordet. Harriet begynder dermed at plotte en måde at få hævn på.

Din roman fortæller om hverdagen for en tolvårig pige i halvfjerdserne, samtidig med at den egentlig ikke fortæller ret meget. Ud fra plotbeskrivelsen begyndte jeg læsningen af bogen med den forventning om at det ville være en slags krimi/spændingsroman, med den klassiske opbygning hvori der er et ønske om at finde en morder, og historiens mål dermed er at finde frem til denne morder, dog blandet sammen med din fantastiske måde at skrive på. Dog endte jeg med at blive skuffet. Ja Harriet har et ønske om at finde ud af hvem der myrdede hendes bror, men rent faktisk at finde frem til morderen er ikke dit mål med bogen. I stedet skildrer du hvorledes sorg kan manifesteres hos det enkelte individ, og hvordan det er at vokse op i en familie hvor sorgen har så stor betydning.

Det tog mig et godt stykke tid før jeg accepterede at din bog ikke var som forventet, men derefter begyndte jeg at leve mig ind i fortællingen om Harriet og resten af hendes familie. Desværre blev inddragelsen af familien Ratliff i fortællingen noget der trak gevaldigt ned i min læsning,. Hver eneste gang synsvinklen skiftede til Ratliff, ønskede jeg mig tilbage til Harriet og hendes udvikling.
Alt i alt var din bog slet ikke som forventet, men den havde sine fantastiske øjeblikke, da jeg først kom overens med præmissen for din bog.

Kærlig hilsen
Donna Tartt: Den lille ven. Org. titel: The Little Friend. Lindhardt & Ringhof. 3/5

3 kommentarer :

 1. Kan kun være enig i hvad du siger :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis det var muligt, så ville jeg give din kommentar en thumbs up! :)

   Slet
 2. Hej, jeg hedder "Tina Petersen" Jeg er fra Odense, Danmark. Jeg var gift i 9 år med Oliver, og vi havde begge to (2) sønner sammen. Oliver var min elsker i gymnasiet, min drømmemand og jeg elskede ham mere end ord kan udtrykke. Pludselig begyndte min mand at sove ude og give forskellige undskyldninger for, hvorfor han ikke kan komme hjem. De børn, der plejede at altid have været omkring deres far, ser nu byg. Han begyndte at have affærer med andre kvinder uden for ikke at overveje, hvordan børnene eller jeg vil have det.

  Hele min verden blev knust, og det ser ud til, at jeg mistede den eneste person, jeg nogensinde virkelig har elsket. Det blev værre på et tidspunkt, at han anmodede om skilsmisse ... Jeg prøvede mit bedste for at få ham til at skifte mening og blive hos mig og børnene, men al indsats var nytteløs. Jeg bønfaldt og prøvede alt, men stadig, intet virkede.

  Gennembruddet kom, da nogen introducerede mig for denne vidunderlige, store stavebeslag, der til sidst hjalp mig med ... Jeg har aldrig været fan af ting som dette, men besluttede bare at prøve modvilligt, fordi jeg var desperat og havde intet valg ... Han bad specielle bønner og brugte rødder og urter ... Inden for 2 dage ringede Oliver til mig og var ked af alt det følelsesmæssige traume, han havde forårsaget mig, han flyttede tilbage til huset, og vi fortsætter med at leve lykkeligt som en stor familie igen. hvad et vidunderligt mirakel doktor Zuzu gjorde for mig og min familie. Han hjalp mig også med at løse mit gigtproblem, som jeg har beskæftiget mig med i årevis

  Jeg har introduceret ham for en masse par med problemer over hele verden, og de har haft gode nyheder ... Jeg er overbevist om, at nogen derude har brug for hans hjælp. For hastende hjælp af enhver art, kontakt doktor Zuzu nu via hans e-mail: doctorzuzutemple@gmail.com eller WhatsApp ham på 2347013499818 og kontakt også læge Zuzu på Viber via 2347013499818

  SvarSlet