torsdag den 19. marts 2015

Kære Donna Tartt (Den lille ven)

I din roman Den lille ven oplever familien Cleve en stor sorg. Den lille dreng Robin bliver fundet hængt bag huset og ingen ved hvad der førte op til drengens død, ingen ved hvem der er skyld i at Robin er død. Sorgen påvirker familien på forskellige måder: Moren trækker sig ind i sig selv, hvorimod faren trækker sig væk fra resten af familien. Lillesøster Harriet var kun et år gammel da Robin døde, men nu, elleve år senere, sætter hun sig et mål for sommeren: hun vil finde ud af hvad der skete den dag Robin døde, og som var årsag til at hendes familie er fyldt med længsel og sorg. 

Ingen i hendes familie ønsker at tale om den dag, hvorimod andre giver udtryk for at den kriminelle familie Ratliff nok havde noget at gøre med mordet. Harriet begynder dermed at plotte en måde at få hævn på.

Din roman fortæller om hverdagen for en tolvårig pige i halvfjerdserne, samtidig med at den egentlig ikke fortæller ret meget. Ud fra plotbeskrivelsen begyndte jeg læsningen af bogen med den forventning om at det ville være en slags krimi/spændingsroman, med den klassiske opbygning hvori der er et ønske om at finde en morder, og historiens mål dermed er at finde frem til denne morder, dog blandet sammen med din fantastiske måde at skrive på. Dog endte jeg med at blive skuffet. Ja Harriet har et ønske om at finde ud af hvem der myrdede hendes bror, men rent faktisk at finde frem til morderen er ikke dit mål med bogen. I stedet skildrer du hvorledes sorg kan manifesteres hos det enkelte individ, og hvordan det er at vokse op i en familie hvor sorgen har så stor betydning.

Det tog mig et godt stykke tid før jeg accepterede at din bog ikke var som forventet, men derefter begyndte jeg at leve mig ind i fortællingen om Harriet og resten af hendes familie. Desværre blev inddragelsen af familien Ratliff i fortællingen noget der trak gevaldigt ned i min læsning,. Hver eneste gang synsvinklen skiftede til Ratliff, ønskede jeg mig tilbage til Harriet og hendes udvikling.
Alt i alt var din bog slet ikke som forventet, men den havde sine fantastiske øjeblikke, da jeg først kom overens med præmissen for din bog.

Kærlig hilsen
Donna Tartt: Den lille ven. Org. titel: The Little Friend. Lindhardt & Ringhof. 3/5

2 kommentarer :

  1. Kan kun være enig i hvad du siger :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis det var muligt, så ville jeg give din kommentar en thumbs up! :)

      Slet