tirsdag den 20. januar 2015

Kære Fredrik Backman (En mand der hedder Ove)

Din bog En mand der hedder Ove, er en humoristisk, men samtidig rørende roman. Igennem det sidste år har jeg kun hørt rosende ord om din bog om Ove, og derfor var det med skyhøje forventninger at jeg satte mig for at læse den.

I bogen møder vi jo Ove, og det står klart fra begyndelsen at Ove er en vred og bitter mand, som har det svært med udvikling. Hver eneste dag forløber på præcis samme måde for Ove, dog engang imellem krydret med vredesudbrud over bilister der kører ned ad kvarterets kørselsfrie vej, eller bare bilister der kører i det forkerte mærke (Er jeg et OK kvindemenneske, Ove, nu når min far har kørt Saab?).
Lige da jeg begyndte at læse om Ove, var det første jeg tænkte ”åh nej, ikke sådan en type”, for det er lige præcis sådanne typer jeg ofte er stødt på i alle de forskellige jobs jeg har haft, som har med kundeservice at gøre. Sådanne vrede, usympatiske, gamle mænd, som jeg helst vil undgå. Men Ove overraskede mig, for jo længere jeg kom ind i bogen, jo mere lærte jeg at det kun er hans ydre skal der er vred, men indeni er der en blød mand der rent faktisk har følelser. Ove får nemlig nye naboer, og især den gravide iranske kvinde formår fra starten at se igennem Oves facade og se det gode i ham.

Din roman ER en god bog, men det tog lidt tid for mig at blive overbevist. Den er spækket med fantastiske, sjove dialoger, og har skiftevise kapitler der giver en rørende beskrivelse af Oves liv med konen og indblik i Oves liv uden, men mit stenhårde hjerte overfor Oves typer blev dog først blødgjort hen mod halvvejs, men så smuldrede det også helt, og tårerne flød, og jeg overgav mig helt og holdent til Ove. For fremtiden vil jeg altid tænke på Ove når jeg møder en vred, gammel mand, og så give ham det største smil, for det er nok lige præcis det han har brug for. 
Kærlig hilsen
Fredrik Backman: En mand der hedder Ove. Org. titel: En man som heter Ove. Peoples Press. 4/5

6 kommentarer :

 1. Åh, den bog MÅ jeg snart læse...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt blevet til en must-read ;)

   Slet
 2. Åh, hvor er jeg glad for, du kunne lide den. Også selvom Ove lige krævede lidt tid, før han krøb ind under huden på dig - men jeg forstår godt, det kan være lidt svært, når man tidligere har mødt denne type, og kun har dårlige oplevelser med den. Det lyder dog som en rigtig god idé, at du næste gang, du møder en sådan mand, giver ham et stort smil med på vejen - for ja, måske er det præcis det, han har brug for :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe ja, for mig handlede det rigtig meget at adskille Ove fra de "virkelige" gnavne gamle mænd, og lade Ove være sin egen :p

   Slet
 3. Svar
  1. Over er også bare rigtig rar!... inderst inde

   Slet