tirsdag den 6. januar 2015

Kære 2014 - De bedste bøger

Som nævnt i dette indlæg, så har jeg læst 14 bøger i år som jeg synes var så gode at de fortjente 5 stjerner. Jeg tænkte at jeg lige ville knytte et par ord til hver bog om hvorfor de lige præcis kom til at betyde så meget for mig, at de kom på min liste over favoritbøger.

Khaled Hosseini - Og bjergene gav genlyd
Jeg var i forvejen stor fan af Khaled Hosseini, især hans Under en strålende sol, men hans nyeste bog har gjort mig til en endnu større fan. I denne bog følger vi forskellige personer, hvor deres historier løbende bliver flettet sammen. Det er en uendelig smuk bog, og den rørte mig til tårer. Det er den bog jeg har anbefalet til flest gæster/lånere på mit arbejde. 

Jojo Moyes - Det sidste brev fra din elsker
Dette var den første bog jeg læste af Moyes. Jeg havde netop valgt at læse denne bog før jeg læste Mig før dig, for at Det sidste brev... kunne bygge op til hvor fantastisk Mig før dig skulle være i forhold til dens rosende ord. I stedet endte jeg med at knuselske Det sidste brev fra din elsker, hvilket gjorde at Mig før dig slet ikke kunne leve op til den. Historien følger to kvinder, forskudt mellem flere år, og hvordan de begge har et umuligt forhold til en mand. De ægte kærlighedsbreve mellem hvert kapitel var det perfekte prik over i'et. 

Markus Zusak - Bogtyven
Jeg valgte at læse denne bog fordi selve ideen med at den bliver fortalt fra dødens synspunkt var vildt fascinerende. Dette var igen en sørgelig bog, der ramte lige i hjertet, og der var da også tårer involveret under læsningen. Efterfølgende så jeg filmen, men den kunne slet ikke leve op til bogen. 

Rainbow Rowell - Eleanor & Park
En ungdomsbog med noget på hjerte! Sådan føler jeg det i hvert fald. Eleanor & Park foregår i firserne, og det var fedt at blive kastet tilbage til datiden, både med dens beskrivelse af dens forfærdelige mode og dens popkulturelle referencer. Det der dog gjorde bogen så fantastisk i mine øjne var dog at man oplevede ungdomskærlighed uden filter, og hvordan ens usikkerheder ikke kan undgå at skinne igennem når man prøver den der kærlighed for første gang.

Stephen Chbosky - Fordelene ved at være en bænkevarmer
Den bedste ungdomsbog jeg har læst i år - faktisk nogensinde! Den ramte mig så dybt, med en hovedperson der er lidt udenfor, men som finder venskaber blandt andre der er udenfor. Charlie er en følsom ung fyr, som oplever både modgang og medgang i sin rejse mod at blive voksen. Jeg elskede hvordan hele bogen var bygget op som breve til en ukendt person, og hvordan den har en masser kulturelle referencer. Mit største problem med bogen er titlen! Jeg bliver ved med at kalde den Kunsten at være en bænkevarmer. Jeg lærer det aldrig. 

E. Lockhart - We Were Liars 
Dette er en bog der virkelig tog fusen på mig, og jeg elskede det! Jeg læste den til efterårets readathon som den første bog, og jeg sad tilbage og var næsten lidt i chok over hvordan den formåede at narre mig så meget som den gjorde. Lige efter endt læsning havde jeg lyst til at læse den igen, bare for at få nye øjne på alle de hints der blev givet under hele bogen. En bog man skal kaste sig ud i, uden at vide noget om handlingen. Jeg skrev et brev om den her

Gillian Flynn - Gone Girl
Denne bog blew my mind! Jeg læste den dog først efter alt buzz'en omkring den var forsvundet, i mit hoved var det bare endnu en kliché krimi, men jeg tog godt nok fejl. Jeg valgte at læse den alligevel da jeg havde hørt der var et kæmpe twist i den, hvilket jeg elsker, men også fordi Fincher ville filmatisere den, så jeg tænkte at jeg for en gangs skyld skulle læse bogen før jeg så filmen, og det er jeg virkelig glad for jeg gjorde. Jeg har dog også set filmen, og jeg synes den lever så meget op til bogen som det nu er muligt, hvilket nok skyldes at Flynn har skrevet manuskriptet. Der er desuden den bog jeg har anbefalet flest til venner og familile. Efter at have læst Gone Girl har jeg læst Flynns to andre romaner, og jeg er nu blevet hardcore Flynn-fan og venter bare på hun udgiver nyt. Brevet om bogen findes her, og brevet om bogen vs. filmen er her.

Christian Jungersen - Du forsvinder
Jeg læste Jungersens bog tidligt i år 2014, og ikke ret lang tid efter jeg læste Undtagelsen. Undtagelsen er jo ved at være en del år gammel, men jeg følte ikke for at læse den før forrige år, og jeg blev virkelig fanget af den. Derfor blev jeg også nødt til at læse hans nyeste roman, om en mand som ændrer personlighed pga. en tumor i hjernen, og hvordan det påvirker hans familien. En barsk roman der er utrolig velskrevet. Jeg sad tilbage med spørgsmålet; hvad vil jeg selv gøre i sådan en situation? 

John Green - The Fault in Our Stars
Greens sick-lit er jo nok den ungdomsbog der har taget flest med storm i 2014, og det gjorde det også for mig. Jeg havde faktisk tænkt at jeg nok ikke ville være så vild med den, at den var blevet alt for hypet og at den sikkert ikke havde noget at have det i. Jeg tog så meget fejl. Det er en sjov og rørende fortælling, og jeg græd samtidig med at jeg grinte. Sidenhen har jeg læst alle Greens bøger, men intet kan stikke The Fault in Our Stars.  

Daphne Du Maurier - Rebecca
Det er ikke ret ofte jeg læser klassikere. Jeg har jo nok en fordom/frygt om at de ikke er noget for mig, at de er kedelige og sproget er til at falde i søvn over. Rebecca er en af de klassikere der er med til at jeg må bide de ord i mig. Selve plottet om den navnløse hovedperson der står i skyggen om mindet om hendes mands tidligere kone Rebecca, var så fangende at jeg ikke kunne lægge den fra mig igen. Rebecca er en dyster fortælling, og jeg håber på at få læst mere af Du Maurier i 2015. Mit indlæg om bogen vs. filmen kan ses her.

Joël Dicker - Sandheden om Harry Quebert sagen
Endnu en bog der tog fusen på mig.. Jeg er begyndt at se en sammenhæng mellem mine favoritbøger. Sandheden om Harry Quebert sagen er en krimi der smyger sig udenom alle krimiklicheerne, og som jeg slugte på meget kort tid. Selvom den er lang, føles den på ingen måde for lang. Jeg ville næsten ønske jeg havde denne bog tilgode endnu. Mit brev om bogen findes her.

Paulo Coelho - Alkymisten
Denne bog kan man jo næsten ikke læse uden at blive fortryllet over den. Det skete i hvert fald for mig. Selvom den er relativ kort, så findes der så meget skønhed og betydning i den, og den fik mig til at fundere over livet. Det er en bog som jeg mener alle burde læse mindst én gang i livet. Jeg har i hvert fald tænkt mig at genlæse den på et tidspunkt. 

Jostein Gaarder - Sofies verden
Sofies verden ejede jeg faktisk som barn, jeg prøvede at læse den, men alt det filosofiske gik hen over hovedet på mig, så der gik ikke mange sider før jeg stoppede med at læse, og gav bogen væk. Sidenhen så jeg filmatiseringen i skolen, hvilket gjorde mig lidt interesseret igen, og i 2014 købte jeg den endnu engang og satte mig for at læse den helt igennem, hvilket jeg er så glad for jeg gjorde. Jeg er dog overbevist om at grunden til at jeg sætter pris på den nu, er fordi at jeg har større forståelse for alle de teorier der bliver beskrevet i bogen. Brevet kan findes her.

Nanna Foss - Leoniderne 
Leoniderne er nok den bog jeg blev mest overrasket over ville havne blandt mine favoritbøger. Normalt er jeg ikke til så meget ungdomsfantasy/science fiction, og har jo nok især en fordom om at især danske bøger indenfor den kategori ikke er velskrevet eller bare har et interessant nok plot (eller bare ikke har et plot der er "lånt" af lignende bøger). Denne bog gjorde i hvert fald de fordomme til skamme, for hold da op hvor er den godt skrevet, og hvor er plottet fantastisk! Jeg læste den til readathon som den sidste bog, og nåede kun 50-100 sider ind i den inden de 24 timer var gået, men fordi den var så fængende, så fortsatte jeg med at læse, kunne slet ikke give slip på den da jeg først var begyndt. Jeg elsker alt der har med tidsrejser at gøre, men denne bog er nok den bedste jeg har læst indtil videre. Jeg glæder mig til at læse videre i serien. Brevet om Leoniderne er her. 

Kærlig hilsen

6 kommentarer :

 1. Hvor lyder dine bedste læste bøger i 2014 virkelig også bare fantastiske. Jeg er desuden også selv enig i flere af dem, og andre glæder jeg mig meget til selv at læse en dag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har virkelig bare været et rigtig godt bogår! Jeg kan kun håbe på at 2015 bliver lige så godt :)

   Slet
 2. Flere af de bøger du nævner har jeg også på mine bedste bøger liste både for sidste år og forrige år. Hvor er det dejligt at der er så meget fantastisk litteratur der ude :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes det er helt fantastisk at man kan blive ved med at finde nye gode bøger :)

   Slet
 3. Så skønne bøger. TFiOS er jo ikonisk, og så urimeligt god. Jeg holder også meget af den :)

  Hvad 'Rebecca' angår, er den virkelig en page-turner og så gennemført fantastisk. Har du læst 'Jane Eyre' af Charlotte Brontë? Jeg forestiller mig, at det også er en klassiker, man vil elske, hvis man kunne lide 'Rebecca' :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har kun læst et uddrag af Jan Eyre i engelsk i gymnasiet og så har jeg set den nyeste filmatisering. Jeg har planlagt at læse Jane Eyre, jeg venter bare på at jeg får købt den i den udgave jeg helst vil have ;)

   Slet