torsdag den 28. maj 2015

Kære Gillian Flynn (Dark Places)

Jeg begyndte at læse Dark Places med skyhøje forventninger, for efter at have læst Sharp Objects og Gone Girl (en af mine all-time favoritbøger), så var du godt på vej til at snige dig ind på min liste over yndlingsforfattere. Heldigvis skuffede du (og bogen) ikke.

Som syvårig blev Libby Days mor og søster brutalt myrdet, mens Libby var hjemme. Libby var derfor en af hovedvidnerne der fik sat hendes egen bror Ben i fængsel for livstid for mordene. Den barske oplevelse har efterladt dybe ar i Libby, som gør at hun går rundt med selvmordstanker, når hun ikke lige føjer hendes tendenser til kleptomani. Siden mordene har hun ikke haft nogen tæt forbindelse med andre, og hun gør intet for at passe ind i samfundet, ønsker ikke engang at have et arbejde. Libby har klaret sig fint med donationerne fra godhjertede mennesker, men nu er kontoen ved at være tom, og andre små piger i landet har taget hendes plads som det stakkels barn uden midler, som får fremmede menneskers hjerte (og pengepung) til at bløde.
Behovet for lette penge gør at Libby siger ja til at mødes og hjælpe Kill Club, som består af en gruppe mennesker der tror på Bens uskyld, og vil finde beviser på dette. Libby begynder dermed at besøge mennesker fra familiens fortid, mod betaling selvfølgelig, for at grave i hvad der virkelig skete den nat, og langsomt begynder Libby at tvivle på hvad hun faktisk så den nat hendes familie blev myrdet, ligesom hun også begynder at tvivle på om menneskerne omkring hende fortæller sandheden.

Endnu engang har du formået at skrive en fantastisk spændende bog. Alle dine bøger handler om meget komplekse, ødelagte kvinder, og Libby er ingen undtagelse. Selvom hun ofte er meget usympatisk, så giver du læseren mulighed for at komme dybt nok under huden på hende til at man alligevel begynder at fatte sympati for hende, selvom hun prøver at gemme sig bag en mur af vrede og utilnærmelige opførsel.
Selve historien formår du ligeledes at gøre mere og mere spændende, for du har opbygget bogen på sådan en måde at læseren skiftevis følger Libby og hendes kamp om at finde frem til sandheden, og også følger Ben og deres mor i dagen op til mordet. Spændingen stiger og stiger for hvert kapitel og til slut kulminerer det hele i et kæmpe brag, og alt bliver lagt på bordet. Da sidste side var blevet vendt, sad jeg måbende tilbage. Jeg beundrer din måde at skrive thrillers på, som holder læseren fast indtil alt er blevet afsløret, og jeg håber sådan at der snart kommer en ny bog fra dig. Indtil da kan jeg vente i spænding på filmatiseringen af netop Dark Places.

Kærlig hilsen
Gillian Flynn: Dark Places. Phoenix. 4/5

Ingen kommentarer :

Send en kommentar