tirsdag den 5. maj 2015

Kære Lisa Genova (Et helt nyt liv)

Sidste år læste jeg din rørende debutroman Stadig Alice, som virkelig satte sig fast i mig. Så meget at det er blevet til en af mine favoritbøger. Derfor var jeg overhovedet ikke i tvivl om hvorvidt jeg skulle læse Et helt nyt liv, der også omhandler hjernens forbløffede virkning.


I din roman bliver vi præsenteret for Sarah, som jonglerer med familieliv og fuldtidsjob. Sarahs liv er hektisk, og tit bliver Sarah overvældet af alle de ting der kræves af hende for at være den perfekte chef, den perfekte mor og den perfekte kone, og hun føler at hun altid er et skridt bagud med de ting hun skal nå. En helt almindelig dag, hvor Sarah igen er kommet for sent afsted og prøver at multitaske i bilen, sker det hun ikke troede ville ske for hende. Sarah ender i en trafikulykke. Sarah slipper med livet i behold, men hun vågner op med en hjerneskade. Sarah kan ikke længere se ting til venstre, og nu står det på hård genoptræning af Sarahs hjerne for at åbne op for den venstre side af verden igen. Det er dog bare hårdt for Sarah at skulle acceptere at hun ikke længere kan være den superkvinde som hun var engang.


Din baggrund med en ph.d. i neurovidenskab gør at jeg stoler på din viden omkring hjerneskader og føler at jeg lærer noget nyt om det fantastiske værktøj som hjernen er, men din evne til at skrive gør at jeg kan sætte mig ind i hvordan det dog må føles at blive ramt af sådan en skade som Sarah gør. Ikke at kunne opfatte den venstre del af verdenen virker alt for abstrakt når man ikke selv kan opleve det, men din måde at skrive Sarahs beskrivelser af at leve med denne skade gør det mere håndgribeligt, hvilket jeg er dybt imponeret over. Selvom historien til tider bliver lidt klichefyldt med sin moral om familieliv og at gøre det man elsker, så var det Sarahs kamp mod sin egen hjerne der virkelig holdt mig fanget, og jeg sætter i hvert fald nu pris på at det er muligt for min hjerne at opfatte alt indenfor mit synsfelt, og ikke kun min højre side.

Kærlig hilsen
Lisa Genova: Et helt nyt liv. Org. titel: Left Neglected. Cicero. 4/5

2 kommentarer :

  1. Spot on anmeldelse, elsker Genovas evne til at kombinere faktuel viden med gode historier :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have :) Det at kombinere faktuel viden i hendes bøger er et fantastisk virkemiddel! Jeg bliver i hvert fald mere fanget af historien når jeg ved at det faktisk kan være virkeligt

      Slet