torsdag den 5. februar 2015

Kære Jojo Moyes (Brudeskibet)

I din roman Brudeskibet fortæller du om hvordan kvinder fra Australien sejlede den 6 ugers lange rejse til England for at mødes med de soldater de giftede sig med under krigen. I bogen bliver godt og vel 600 kvinder transporteret med et fragtskib, og iblandt dem følger vi 4 vidt forskellige kvinder.

Maggie er en højgravid bondepige der på den ene side glæder sig til at blive genforenet med sin mand, men på den anden side er hun bekymret for at skulle forlade sin far og brødre helt alene, uden en kvinde til at kunne passe på dem. Avice kommer fra en velstående familie, som er meget imod at hun rejser til England for at være sammen med den mand hun næsten ikke kender. Avice bliver dog også selv ret modvillig, da hun opdager hun ikke får en privat kahyt på skibet, men må dele med 3 andre kvinder. Avice vil dog bevise overfor sine forældre at hun har taget den rigtige beslutning, og bider det i sig. Jean er en oprørsk teenager, der hele tiden tænker på hvor den næste sjove oplevelse er, hvilket både skaber ballade for hende og de kvinder der prøver at passe på hende, samtidig med at det giver hende et ry blandt de andre kvinder på skibet og blandt den mandlige besætning. Frances er en mut kvinde, der arbejdede som sygeplejerske under krigen, og dermed har været vidne til krigens frygtelige rædsler. Frances er dog ikke kun tilbagetrukket på grund af krigen, men også fordi hun bærer på en hemmelighed, som hun ikke tror mange kan acceptere.
De 4 kvinder, sammen med resten af de knap 600 kvinder, må sammen få det bedste ud af rejsen, samtidig med at frygten om at modtage telegrammer, med ordlyden om at de er uønskede, hænger over hovedet på dem.

Du starter bogen ud med at forklare hvor grundig du har researchet på dette emne, og at selve præmissen for bogen er sand: Kvinder fra Australien blev faktisk sejlet til England, for at blive genforenet med deres britiske mænd. Du fortæller at du blev inspireret til at skrive historien, da din bedstemor var én af de brude der tog på den lange rejse. Det at du fortæller læseren dette inden selve historien, i stedet for bagefter, som de fleste gør, gør at jeg blev mere engageret i historien, fordi det netop er sket i virkeligheden. Du har selvfølgelig skabt nogle karakterer og opfundet deres oplevelser, men du krydrer dette med virkelige udsnit af avisartikler, hvilket gør det meget mere realistisk.

Selvom jeg elskede baggrunden for din bog, så syntes jeg alligevel at der var alt for mange klicheer i kvindernes historier. Det blev til en typisk chick-lit med en blanding af kvindedrama og uforløst/ulykkelig kærlighed, og især Avice og Jean blev alt for karikeret for min smag, hvilket gjorde at jeg på ingen måde kunne føle sympati med dem. Maggie var derimod den kvinde jeg virkeligheden heppede på igennem hele bogen, og jeg ønskede og håbede at hun ville ende med at få en lykkelig slutning, for det syntes jeg hun fortjente.

Kærlig hilsen
Jojo Moyes: Brudeskibet. Org. titel: The Ship of Brides. Cicero. 3/5

Ingen kommentarer :

Send en kommentar