tirsdag den 4. august 2015

Kære Helen Oyeyemi (Boy, Snow, Bird)

Med Boy, Snow, Bird har du skabt en genfortælling af det klassiske eventyr Snehvide, men hvis jeg ikke var blevet fortalt det i forvejen, var det nok gået hen over hovedet på mig.

I din bog følger vi tre kvinder, nemlig Boy, Snow og Bird. Boy rejser til en lille by i Massachusetts, i håbet om et bedre liv end det hun havde mens hun boede sammen med sin far i New York. I den lille by skaber hun et nyt liv for sig selv, hvilket fører til at hun gifter sig med en enkemand. Med ægteskabet følger også rollen som stedmor til den smukke og skønne lille pige, Snow Whitman. 

Da Boys datter Bird bliver født, og bliver født med en meget mørkere hudfarve end resten af familien, går det op for Boy og resten af byens beboere, at familien Whitman har skjult deres mørkhudede aner, for at passe bedre ind i dette lille samfund. Før Birds fødsel elskede Boy den sælsomme Snow, men da Bird adskiller sig så meget fra Snows skønne, hvide udseende, begynder Boy at være bitter over det selvsamme som hun i starten elskede ved Snow. Boy kræver derfor at Snow bliver sendt væk for at bo med familiemedlemmer, sådan så Bird ikke behøves at leve i Snows skygge.

Du har skrevet en bog der i starten tryllebandt mig med de smukke, fine ord, og de magiske elementer, men jo mere jeg læste, desto mere følte jeg at der manglede noget. Jeg elskede starten af bogen, hvor man fulgte Boy og hendes tanker og følelser. Jeg følte hun var meget ægte, og jeg forstod hendes reaktion på problematikken med Snow og Bird, selvom jeg ikke var enig med hendes handlen. Da bogen så skiftede til at følge Bird, begyndte jeg at miste interessen. I Birds del får dine læsere indblik i de breve der bliver sendt mellem Bird og Snow, mellem to halvsøstre der næsten ikke kender hinanden, men som alligevel ønsker at have en forbindelse med hinanden. Den del af din bog fik mig til at længes efter kun at følge Boy igen.

Din bog sluttede med et twist, en twist jeg slet ikke havde set komme, og som i virkeligheden også virkede på en måde malplaceret, men samtidig betød dette twist også at jeg fik en større forståelse for Boy. I virkeligheden ville jeg have ønsket at din smukke bog gav mere plads til netop Boy, for Boy er helt klart den mest interessante karakter. Selvom din bog endte med at være en smule skuffende, så er jeg dog blevet mere nysgerrig, og jeg vil elske at give mig i kast med dine andre bøger.

Kærlig hilsen

Helen Oyeyemi: Boy, Snow, Bird. Riverhead Books. 3/5

4 kommentarer :

 1. Det er også en bog, som jeg længe har overvejet at læse. Jeg var heller ikke klar over, at det er en genfortælling af Snehvide.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber i hvert fald at du vil kunne lide den, hvis du beslutter dig for at læse den :)

   Slet
 2. Den har jeg altså også tænkt på. Jeg har set den et par gange rundt omkring på youtube. Den lyder lidt forvirrende med de forskellige navne, men jeg syntes også den lyder interessant.
  Det er så ærgeligt når en person er mere spændende end andre og den så skifter synsvinkel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg blev også lidt forvirret over navnene til en start, men derfra gik det egentlig nemt :)
   Og det er nemlig rigtig ærgerligt. Det er en af faldgruberne ved at have skiftende fortæller i sine bøger

   Slet