tirsdag den 9. december 2014

Kære Robin Sloan (Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik)

I Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik møder vi Clay Jannon. Clay har lige fået natarbejde i en meget speciel bogbutik der forhandler både nye og brugte bøger. Krisen havde nemlig sørget for at Clay mistede sit job som webdesigner. Hans nye job går ud på at han skal holde øje med butikken natten, hvor spøjse typer kommer ind og låner bøger fra ”bagkataloget”, hvilket består af bøger som ifølge Google ikke eksisterer. Disse bøger indeholder gåder, som er skjult bag kodesprog. For at kunne få lov til at låne dem, skal man være medlem af en bestemt klub.
En del af Clays job består bl.a. af at nedskrive kundernes fremtoning og sindstilstand, og hvilke bøger de låner og køber, ned i en journal. Butikken er smal men nærmest uendelig høj, som kræver stiger når bøgernes skal nås.


På de stille aftener får Clay skabt en virtuel udgave af bogbutikken, og dertil laver han en algoritme der kan illustrere medlemmernes lånerækkefølge af bøgerne fra bagkataloget. Den algoritme gør at Clay finder ud af noget meget mere vigtigt, nemlig en kult der prøver at finde løsningen på det største og vigtigste spørgsmål i verden, og nu bruger Clay og hans venner Google til hjælp for også at finde løsningen på det spørgsmål.


Jeg var meget begejstret for din bog, og måden hvorpå den opstiller den fysiske bog vs. internettet, og internettets uendelighed i forhold til skabelse, forståelse og muligheden for at nå ud til folk. Bogen tager en drejning jeg ikke havde set komme; hvor den starter ud med at foregå i boghandelen, begiver Clay sig senere rundt i USA for at knække koden, og gør især brug af Googles ressourcer, hvilket var super interessant læsning. Jeg følte lidt at jeg læste en digitaliseret udgave af Da Vinci Mysteriet, hvilket kun er et plus i min mening. Din bog har gjort mig klogere på hvad der er muligt i denne verden, og det er jeg glad for. Tak.

Kærlig hilsen
Robin Sloan: Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik. Org. titel: Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore. Forlaget Iris. 4/5

4 kommentarer :

  1. Den lyder simpelthen så god. Jeg glæder mig virkelig meget til forhåbentlig snart at få den læst :)

    SvarSlet
  2. Jeg synes også "Hr. Penumbras Døgnåbne Bogbutik" var super god, og ret speciel! Helt sikkert læseværdig:)

    SvarSlet