tirsdag den 17. november 2015

Kære Gillian Flynn (The Grownup)

Det er ingen hemmelighed at jeg ELSKER alt hvad du skriver. Se bare mit brev om Gone Girl, Dark Places og Sharp Objects. Derfor var det både med glæde og skuffelse at jeg fandt ud af at dine novelle  "What Do You Do" fra en novellesamling der udkom sidste år, selv blev udgivet med den nye titel The Grownup, og som vandt en Edgar Award for "Best Short Story" i 2015. Jeg blev glad for nyheden om udgivelsen af din novelle, fordi der endelig er kommet nyt fra dig, men skuffet fordi det "kun" er en novelle. Skuffelsen holdt dog ikke ved længe, for jeg kan på ingen måde være skuffet over det jeg læste. 

Den unavngivne fortæller i novellen er endnu engang en af dine stærke, usympatiske kvinder. Igennem hele sit liv har hun udnyttet velmenende mennesker, først ved at tigge sig til penge sammen med sin mor, og nu ved at gøre karriere som en spiritualistisk medium (dog med et sidejob med at give håndjobs). En dag kommer der dog en kvinde ved navn Susan ind i butikken, som tydeligvis er rystet og har brug for hjælp. Kvinden øjner hurtigt en chance for at tjene gode penge, og indvilliger i at rense det gamle viktorianske hus for onde ånder, som Susan er overbevist om er skyld i at hendes stedsøn Miles er uregerlig og ondskabsfuld. Kvinden regner med at det bliver de mest lettjente penge hun nogensinde får, men der går ikke længe før hun opdager at ikke alt er som det ser ud. 

Jeg er dybt imponeret over hvor meget spænding og tension du formår at fylde ud på de få sider. Jeg troede ærlig talt ikke at jeg ville nå at blive investeret og interesseret i din novelle, fordi den netop er så kort, men der tog jeg grueligt fejl. Du har en evne til at skabe en stemning - meget lig dine andre bøger - på de få sider, dog uden at det kommer til at føles forhastet og forkortet. 

Hvis der findes nogen derude, som endnu ikke har læst nogen af dine bøger (en ufattelig tanke!), så kan de sagtens starte med denne novelle, for den viser alt det du gør bedst, uden at man skal investere mange timer på at re din skrivestil og dine usympatiske karakterer at kende. Denne novelle har på ingen måde fået mig til at tvivle på at du er en af mine favoritforfattere, faktisk har den kun gjort mig endnu mere overbevist om dette.

Kærlig hilsen

Gillian Flynn: The Grownup. Weidenfeld & Nicolson. 5/5

4 kommentarer :

 1. Årh den faldt jeg også over på biblioteket i dag i dansk udgave! Læste et par sider og blev helt hooked, men nåede aldrig at få den lånt med hjem. Baseret på din anmeldelse skal jeg huske det i morgen! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber du vil kunne lide den ligeså meget som mig! :D

   Slet
 2. Da jeg læste den var jeg også meget positiv over hvor meget hun faktisk formår at fortælle på så lidt plads

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja hun er en fantastisk "stemningsopbygger" ;)

   Slet