søndag den 8. juni 2014

Kære filmatisering - An EducationDu præsenterer os for 16 årige Jenny, en ambitiøs pige der drømmer om at gå på Oxford Universitet, men så dukker den charmerende, og en del ældre, David op og fejer pengene væk under Jenny med sin berejste personlighed. Jenny bliver opslugt af den store "voksenverden" med koncerter, rejser og restaurantbesøg, og både Jenny og hendes forældre bliver forelsket i David. David er dog bare ikke helt som han udgiver sig for at være, men Jenny vælger at se igennem fingrene med det, for at kunne opretholde det fantastiske liv hun har fået sammen med David.
Men som med alle film er der også en morale, og den får vi i hvert fald præsenteret klart og tydeligt.


Med Lone Scherfig som instruktør og Nick Hornby som manuskriptforfatter har du alle oddsene med dig for at være en god film, og det er du også! Men i virkeligheden hedder Jenny ikke Jenny, men Lynn Barber. Det er journalist Lynn Barber der i sin ungdom oplevede en charmerende mand der viste hende verden, og Lynn beskrev denne oplevelse for første gang i et essay til et magasin, hvilket fik Nick Hornbys opmærksomhed. Efter filmen var blevet lavet, valgte Lynn at udgive en selvbiografi om sit liv, også med samme titel som dig, kære filmatisering.Der er dog bare en stor forskel på dig og på bogen. I bogen fylder hele historien om det 2 årige forhold kun ét kapitel. På sin vis er det misvisende at bogen har fået samme navn som dig, men det har i høj grad nok noget at gøre med at få den til at sælge. Som det altid er, så sker der ændringer i filmatiseringer som dig, og den største forskel, i mine øjne, er helt sikkert at Lynn i virkeligheden ikke var så dybt forelsket i den charmerende mand, som Jenny bliver fremstillet til at være. Faktisk får man det indtryk at for Lynn var det bare en lille del af sit, meget interessante liv. I resten af bogen får vi nemlig at vide at hun studerede på Oxford, arbejdede i flere år på Penthouse (ja dem med bare damer), skrev en sexbog, og blev en anerkendt journalist. 


Jeg læste faktisk kun bogen, fordi jeg var blevet forelsket i dig, så du kan tro jeg blev forvirret over at den kærlighedshistorie jeg ville læse, kun varede det ene kapitel. Resten af Lynns liv er ikke uinteressant, men hvis jeg havde lidt mere kendskab til hende, end bare at  have set dig, så ville jeg muligvis have fået mere ud af bogen, men det er det jo som regel med selvbiografier.


Så selvom du giver det indtryk at David har påvirket Jenny/Lynns liv voldsomt, er dette dog i virkeligheden bare en af mange oplevelser Lynn har oplevet. Det ændrer dog ikke på det faktum at du er en god film! Du giver dog bare ikke et helt billede af personen den er baseret på.


Kærlig hilsen
Lynn Barber: An Education. Penguin Books. 4/5

Ingen kommentarer :

Send en kommentar