tirsdag den 29. november 2016

Kære Emery Lord (When We Collided)

Med en tag-line på forsiden der siger "Can you fall in love when you're falling apart", så er der ikke noget at sige til at jeg ikke kunne holde mig fra din YA When We Collided. Og det citat siger faktisk det hele om hvad din bog handler om.

Vivi og Jonah kæmper begge med deres problemer - Jonah har mistet sin far, moren har isoleret sig fra omverdenen, og nu er det op til ham og sine ældre søskende at holde styr på de yngre søskende og klare husholdningen. Vivi er lige flyttet til byen sammen med sin mor, for at få lidt ro over livet igen, efter at have begyndt at tage medicin for sin bipolar lidelse. Hverken Vivi og Jonah havde forventet at blive forelsket den sommer, men hurtigt kolliderer de med hinanden, og de finder ud af at de faktisk kan hjælpe hinanden videre. Men det er ikke altid let, især ikke når man kæmper med sorg og mani. 

Jeg synes det var en sød og rørende historie, om hvordan to teenagere håndterede både det at miste en forældre, og det at føle man mister kontrollen over sig selv. Ved skiftevis at læse fra Jonahs og Vivis synspunkt, gav det både indblik i hvordan sorg og sygdom kan påvirke et menneske, men det gav også os læsere indblik i den spirende forelskelse, så det ikke blev en ren tåreperser. 

Det at opleve Vivis gradvise udvikling over tid, som følge af sin bipolar lidelse, syntes jeg også du havde beskrevet rigtig godt. Det var fascinerende at opleve hvilke tanker der gik igennem Vivi, som for en udeforstående, heriblandt Jonah, kan virke irrationelle, men for Vivi virkede som de mest oplagte valg. Det tror jeg kan være med til at skabe forståelse for andre om hvad bipolar lidelse er, og jeg tror din roman er den første jeg har læst der har valgt at have en hovedperson lig Vivi.

Og så er der jo den slutning der... Din bog havde, i min mening, den helt rigtige slutning. Det kunne simpelthen ikke være anderledes. Simpelthen bare en god bog, som fortjener lidt flere læsere.

Kærlig hilsen
Emery Lord: When We Collided. Bloomsbury. 4/5

3 kommentarer :