torsdag den 3. november 2016

Kære Becky Albertalli (Simon vs. verdens forventninger)

Åh Becky, jeg kan lige så godt få det af vejen med det samme og sige: Jeg elskede din bog Simon vs. verdens forventninger! Mine forventninger til den var skyhøje, og du indfriede hver og en af disse forventninger. Og nu har jeg vist nok skrevet "forventninger" nok gange. 

Det er en kort og sød kærlighedsroman om den unge Simon, der er homoseksuel, og i en længere periode har haft en hemmelig og anonym mailkorrespondance med en anden fyr fra skolen. En dag glemmer Simon dog at logge ud fra skolens computer, og nu er denne korrespondance faldet i de forkerte hænder, og Simon begynder at blive afpresset. Simon har endnu ikke sprunget ud for venner og familie, og han ønsker heller ikke at være katalysator for at sin penneven også bliver tvunget til at springe ud, så Simon begynder at give efter for afpresseren, samtidig med at Simon prøver på at gætte sig frem til hvem denne Blue er, som han har skrevet med i så lang tid.

Selvom det egentlig godt kan lyde som en meget alvorlig historie om det at være homoseksuel, at springe ud for ens nærmeste, og den spirende kærlighed, så er den egentlig ikke særlig alvorlig. Forstå mig ret - det er simpelthen sådan en kær historie, og den kommer da også omkring nogle seriøse emner, men alt i alt oplever Simon meget støtte omkring sig, hvilket for mig gør at det bliver en kærlighedshistorie, og en historie om de tætte venskaber man kan have. 

De e-mails Simon og Blue skriver til hinanden, og som er med til at vise den spirende forelskelse der opstår, er også noget af det bedste ved din bog. De føles så ægte, og totalt som noget jeg selv kunne have skrevet da jeg var på Simons alder, på trods af at jeg hverken er en dreng eller homoseksuel, hvilket bare viser at du rammer plet med de følelser som teenagere går rundt med. Jeg har læst nogle anmeldelser hvor folk måske ikke er så venlig stemt overfor hvor pussenusset en slutning du har skrevet til Simons historie, men for mit vedkommende var det simpelthen så befriende at læse en glad og "let" bog, som ikke nødvendigvis skal handle om overgreb, smerter, død og kærlighedssorger. Det er i hvert fald blevet en af mine yndlingsbøger fra i år! Du gav mig et smil på læben, og det var lige det jeg havde brug for.

Kærlig hilsen

Becky Albertalli: Simon vs. verdens forventninger. Org. titel: Simon and the Homo Sapiens Agenda. Anmeldereksemplar fra Høst & Søn. 5/5

4 kommentarer :

  1. Så god en anmeldelse, og jeg er helt enig! Jeg havde også vildt høje forventninger, men synes alligevel bogen var nærmest helt perfekt. Åh, nu får jeg helt lyst til at genlæse den <3

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have! :) Og det er altså virkelig bare en bog man kan trække frem og genlæse, når man har brug for at blive i godt humør!

      Slet