torsdag den 11. februar 2016

Kære Dave Eggers (The Circle)

Med blandede anmeldelser af din dystopiske, men alligevel realistiske, sci-fi roman The Circle, var jeg spændt på selv at få læst den, og dannet min egen mening om den, og der gik ikke ret lang tid før jeg fuldstændig blev grebet af historien om firmaets udvikling af det sociale medie, og hovedpersonen Maes oplevelser.

I bogen får Mae en fantastisk chance, nemlig et job hos firmaet The Circle, der står for at udvikle og vedligeholde en masse sociale medier og løsninger. Mae er overvældet over arbejdsmiljøet og hendes nye kollegaer, der alle går ind for at dele alt med alle, for derigennem at få et så tæt fællesskab med de andre som overhovedet muligt. Derudover er Mae også forbløffet over alle de muligheder som The Circle tilbyder, både for firmaets medarbejdere, men også de tilbud de er med til at udvikle, for at skabe et transparant samfund, hvor ingen holder hemmeligheder for hinanden, og hvor alt kommer ud i det åbne. Det er dog ikke alle der er lige så entusiastiske for denne komplette åbenhed, og Mae må også selv lære hen ad vejen hvordan The Circle forventer at hun er en aktiv spiller på de sociale medier, både for hendes egen skyld, men også for firmaets skyld.

Der gik ikke lang tid før jeg både blev vildt imponeret over alle de kreative ideer og løsninger The Circle har fundet på, men samtidig blev jeg lige så meget skræmt af dem. Din bog er et klasseeksemplar på hvordan manipulation bedst fungerer, og med en hovedperson som Mae, som stadig er forholdsvis ung og naiv, og prøver at gøre det bedst på sit arbejde, så er disse virkemidler helt perfekte. 

Som læser er det jo tydeligt at det der foregår med firmaets drøm om total transparant i samfundet, jo er helt hen i vejret, men for karakterer der står midt i det, og selv er med til at sætte ord på hvorfor det er en god idé, hvilket Mae tit er ude for, så er det jo svært for dem at sætte sig udenfor denne utopiske idé, som vi som læser tydeligt kan se kun vil ende med en dystopisk verden.

Jeg var godt underholdt hele vejen igennem din bog, og nu glæder jeg mig kun til at filmatiseringen kommer, med Emma Watson, Tom Hanks og John Boyega udkommer. Med sådan et cast, kan det kun blive godt.

Kærlig hilsen

Dave Eggers: The Circle. Gave fra People's Press. 4/5

4 kommentarer :

 1. Jeg er så skræmt over at så godt et filmcast til en bog jeg virkelig ikke bryder mig om.
  Jeg bliver jo nødt til at se den, om filmen kan veje lidt op for den dumhed Mae præsterer i bogen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha det kan være vi skal planlægge en bogklub-tur i biffen, når den engang kommer :p

   Slet
 2. Spot on anmeldelse, Louise :)

  SvarSlet